/ Újlipótvárosi ÚJSZERŰ lakások

Miért sok a közös költség?

Egy lakás fenntartása számos költséggel jár, amelyeket mindenki szeretne a lehető legnagyobb mértékben minimalizálni.
A Kleopátra ház, Cézár Ház és Római Kert közös költségei.

Elég sok lakóval beszéltem a témáról a házban és megdöbbenve tapasztaltam, hogy minden lakástulajdonos sokallja a közös költséget, azonban egyikük sem volt tisztában azzal, hogy mit is tartalmaz az valójában.

A szabályozható és mérhető energiafogyasztásból származó kiadások megértésével nincs is probléma, a közösen fizetendő díjak nagyságrendjével viszont sokkal nehezebb megbarátkozni. Azt még valamennyire tudjuk, hogy vannak közös helyiségek amelyeket fűteni, világítani kell, és bizonyos szolgáltatásokat csak a közösből lehet finanszírozni, arra viszont szinte senki sem gondol, hogy a kényelme és biztonsága mennyi mindennel és mennyi munka árán biztosítható.

Mennyi?
Jelenleg egy átlagos méretű (kb.65 nm) lakásra számítva a közös költség kb. 23.000Ft kiadást jelent havonta. A garázsra egységesen havi 2 350 Ft. (A 2010-es költségvetési terveket elfogadó közgyűlés döntése alapján.)

Miért ennyi?
Az előző évi közzétett pénzügyi beszámolóból kiderül, hogy a kiadások harmadát a közmű díjak (szemétdíj, elektromos áram, víz-csatorna) teszik ki.

A költségek másik harmada az olyan szolgáltatásokra megy, mint a 24 órás portaszolgálat, biztonsági szolgálat, napi takarítás, üzemeltetés, karbantartás, közös képviselet, ügyvédi szolgáltatás, könyvelés, parkgondozás, rovarirtás, stb.

A fennmaradó, harmadik harmad összetétele pedig a következő:

- karbantartások 12%, aminek nagy része a lift javításából állt.
- a javítások, pótlások 16%-ot tettek ki, ebből elég komoly összeget a megfigyelő rendszer fejlesztésére fordítottak.
- További 5% az épület biztosítása, 2% a bankköltségre és némi hatósági díj került befizetésre, melyek még a közös kasszát terhelik.

Nagyjából ezek a kerettervek a 2010-es évre is.

Hogyan lehet csökkenteni?
Azzal, hogy figyelünk a környezetünk megóvására, a berendezéseket rendeltetésszerűen és takarékosan használjuk sokat lehet spórolni.

Továbbá, ha mindenki idejében és hiánytalanul befizeti a közös költséget, akkor jobban lehet gazdálkodni és kötbért sem kell fizetni, amit a hiány és az átcsoportosítások miatti tényleges veszteségek fedezésére találtak ki. A társasháznak van tartaléka, amiből be lehet tömni lyukakat, de az alapvetően nagyobb felújítások és rendkívüli javítások esetére van félretéve.

Miért hasznos ezt tudni?
Jó, ha tisztában van az ember azzal mire megy a pénze és így jobban is tudja befolyásolni annak útját.

Annak a tulajdonosnak, aki lakása eladásába kezd, mindenképpen ismernie a közös költség összetevőit, mert az eladó lakás után érdeklődők kivétel nélkül megkérdezik, mit takar, és erről pontos tájékoztatást kell adni, hogy ne riasszuk el őket.

Ingatlankereső: Eladó ingatlan Budapest minden területén!
Itt több ezer eladó lakás van, amiből kedvére válogathat. Kattintson ide, és adja meg a legfontosabb feltételeket, amelyek szerint ingatlant keres!

Eladó lakások >>


Kapcsolódó cikkeink

  1. Mit jelentenek a statisztikák lakás eladásakor, lakás vásárlásakor?
  2. Miért sok a közös költség?
  3. A Cézár Ház, Kleopátra Ház és Római kert környéke
  4. A társasházban lévő uszoda növeli-e a lakások értékét?
  5. Mire figyelnek a vevők a lakásvásárláskor?
  6. Érdemes-e venni saját teremgarázs-beállót?
 
Ledniczki Petra

2004 óta dolgozom az INGATLANKÖZPONT munkatársaként és 2007 óta árulok ingatlanokat. Eleinte kizárólag új építésű lakásokkal foglalkoztam, de a sok közös vonás miatt lassan áttértem az újszerű lakásokra.

Kiemelt területem az új építésű lakások, valamint a XIII. kerületben található, Kleopátra Ház, Cézár Ház és Római Kert lakásai.

Ledniczki Petra
INGATLANKÖZPONT
Mobil: 30/636-1230
E-mail:
info@ingatlankozpont.net
 


Lakásvásárlóknak
eladó lakás budapest Eladó ingatlan keresés: Adja meg, hogy milyen szempontok szerint keres ingatlant! A paraméterek megadásához kattintson ide:
Tovább »
 
Eladná lakását?

 

INGATLANKERESŐ

 

Partnereink
   

© 2018 MARKET Home® - Minden jog fenntartva! | Impresszum | Kapcsolat