Ingatlankeresőknek / Pénzügyi kérdések

MIBE ÉRDEMES BEFEKTETNI?

Országunkban megszűnt a befektetések biztonsága. Ettől kezdve nem lehetünk biztosak abban, hogy a befektetéseinkkel a jövőben bármikor szabadon rendelkezhetünk.

Az előző cikkünkben kifejtett, általános elvek után vizsgáljuk meg egy kicsit konkrétabban a nem ingatlan alapú befektetések területét.

Továbbra is Bánhegyi Attilát, hitel és befektetési szakértőnket kérdezzük, hogy a piacon fellelhető, egyéb befektetésekben kevésbé jártas ügyfeleinknek segítséget nyújtsunk.

A befektetés biztonsága

Az elmúlt pár hónap eseményeit szemlélve egy új, a magyar emberek számára eddig ismeretlen kockázatot is figyelembe kell vennünk, ha befektetésben gondolkozunk: a magánnyugdíj- pénztárak államosítása ráébresztette a magyar lakosságot, hogy kis országunkban megszűnt a befektetések biztonsága. Ettől kezdve nem lehetünk biztosak abban, hogy a befektetéseinkkel a jövőben bármikor szabadon rendelkezhetünk, illetve, hogy milyen kondíciókkal (pl. adózás) juthatunk majd a pénzünkhöz. Ezért pusztán azzal, hogy pénzünket nem magyarországi letéti számlán tartjuk, máris nagy lépést tettünk megtakarításaink, nyugdíjunk biztonsága érdekében.

Kockázat és hozam

Ismert az a mondás, hogy egyszerre jót enni és jót aludni nem lehet, azaz: a jó hozamok elérése érdekében magasabb kockázatokat kell vállalni, ami azt is eredményezheti, hogy a befektetés folyamatos értéknövekedése nem garantálható. Amennyiben garantált hozamot szeretnénk, úgy ennek érdekében a hozamszint oltárán kell áldozatot hozni.

Kockázatporlasztás

Bármilyen befektetésben is gondolkozzunk, a legfontosabb elv amit szem előtt kell tartanunk a kockázatok porlasztása. Ha a vagyonkezelő több, különböző alapkezelő által más-más stratégiával kezelt befektetési alapba helyezi a kezelt vagyont, akkor ezzel azt éri el, hogy a kezelt vagyonunk, még a komolyabb piaci mozgások esetén is a lehető legnagyobb biztonságban lesz.

Vagyonkezelt értékpapír letéti számla

Annak, aki nem tudja (mert nincsenek megfelelő ismeretei), vagy nem akarja befektetését folyamatosan figyelni, értékelni a gazdasági eseményeket, ugyanakkor nem szeretné magára hagyni a befektetését (mert fél a kockázattól, vagy nincs ideje ezzel foglalkozni), megfelelő lehet egy olyan megoldás, amelyben szakemberekre bízza vagyona kezelését.

Ekkor csak a kockázati szintről döntünk vagyonunk kezelését illetően. Ebben az esetben professzionális vagyonkezelőt szabad csak megbíznunk, aki vagyonunk gyarapításával napi szinten, hivatásszerűen foglalkozik. Ez a vagyonkezelő a befektetésre szánt pénzből értékpapír portfóliót képez, és ezt kezeli annak érdekében, hogy a rá bízott vagyon az általunk elfogadott kockázati szint mellett a lehető legnagyobb hozamot hozza.

Ki legyen a vagyonkezelő?

A vagyonkezelő kiválasztásánál érdemes megvizsgálni többek között azt, hogy a vagyonkezelést végző személy/szervezet érdekelt-e saját kibocsájtású értékpapírok forgalmazásában, mert utóbbi esetben nehezen, vagy egyáltalán nem biztosítható, hogy a vagyonkezelés során mindig az ügyfél érdekeinek megfelelő papírokat válogatja bele a portfólióba. Tehát lehetőleg olyan független vagyonkezelőt válasszunk, amelynek nincsenek saját kibocsájtású értékpapírjai, értékpapír alapjai.

Következő írásunkban konkrét példán keresztül is bemutatunk, néhány befektetési, takarékossági lehetőséget.

Amennyiben kíváncsi, hogy milyen megoldások léteznek e célok elérésére, tegye fel személyes kérdéseit szakértőnknek a penzugy@ingatlankozpont.net címen, és olvassa el következő cikkünket is.

Folytatjuk...


Kapcsolódó cikkeink

  1. Mibe érdemes befektetni?
  2. Megéri-e ingatlanba fektetni?
 

Lakásvásárlóknak
eladó lakás budapest Eladó ingatlan keresés: Adja meg, hogy milyen szempontok szerint keres ingatlant! A paraméterek megadásához kattintson ide:
Tovább »
 
Eladná lakását?

 

INGATLANKERESŐ

 

Partnereink
   

© 2019 MARKET Home® - Minden jog fenntartva! | Impresszum | Kapcsolat