Ingatlankeresőknek / Mielőtt belevág a vásárlásba

LAKÁSPIACI ISMERETEK

Mennyire fontos ismerni az eladó lakások értékét lakáskereséskor?

Amikor, valami egyszerű dolgot (cipőt, műszaki cikket, autót stb.) akarunk venni, a vásárlás előtt körülnézünk, hogy milyen lehetőségeink vannak. Mit, és milyet lehet éppen kapni, mennyire tetszik a kínálat, miből lehet válogatni.

Ha megtaláljuk a számunkra legjobb árut, elvégzünk egy gyors összehasonlítást a különböző kereskedők áraira vonatkozóan, és ha azonos minőségű az áru, annál a kereskedőnél vásároljuk meg, akinél a legolcsóbban juthatunk hozzá.

Egy ilyen mini piacfelmérés, néhány perctől (pl. zöldségpiaci bevásárlás), egy-két hétig is eltarthat (pl. autó, vagy egy drágább műszaki cikk megvásárlása).

Az ilyen vásárlásoknál különösebben nincs nehéz dolga az embernek, mert általában az egyes termékeket és árukat elég könnyen megtalálhatjuk az áruházakban, a hirdetésekben és az interneten is.

Az ingatlankeresés már nem ilyen egyszerű történet. Az eladó lakás keresés már jóval hosszabb ideig tart, mint bármilyen más áru keresése. További információk itt >>

Hogy miért is van ez így? Mert eladó ingatlan keresésekor a következő problémákba ütközhetünk:

Az eladó lakások túlnyomó része nem a kereskedőknél vásárolható meg.

A meghirdetett ingatlanokról a hirdetések alapján szinte semmit sem lehet megállapítani.

Az ingatlanhirdetések nagy része valamilyen módon félrevezető, vagy régen elavult (elkelt, vagy már nem eladó lakást hirdetnek).

Egyik eladó ingatlan sem hasonlítható össze olyan könnyen a másikkal, mint a piacon az almák minősége.

– Ha létezik olyan lakás, ami pont megfelel számunkra, akkor sem biztos, hogy megtaláljuk, mert nem tudjuk, hogy hol van.

Fogalmunk sem lehet, hogy mennyit ér egy kiválasztott lakás, és
valóban megéri-e megvenni.

Az egyik oka, hogy nagyon sokáig tart a lakás keresés, hogy nem ismerjük az ingatlanpiacot, nem tudjuk, hol találunk olyan lakást, amelyet megéri megvennünk. Ezért a legtöbb lakáskereső elkezd nézelődni. További információk itt >>

Ez úgy zajlik, hogy a hirdetésekből kikeresi a keresett terület és kategória szerint azokat, amelyek beleférnek abba az árba amennyit szán a dologra. Ezekről megpróbál további információkat gyűjteni telefonon vagy e-mailben. Ha az összeszedett információk alapján jónak találjak a lakást, elmegy és megnézi.

A folyamat logikus és nyilvánvalóan valahogy így lehet csinálni, csak ott van a baj, hogy ezzel a módszerrel kb. 1,5-2 évig is elhúzódhat a lakáskeresési folyamat és nem ritka, hogy 100-200 lakást is meg kell nézni a valóságban. (Ami azt jelenti, hogy ténylegesen el kell menni a helyszínre, mert ott derülnek csak ki a nagy igazságok.) Természetesen vannak olyanok, akik nagyon elszántak és sürgősen szeretnének vásárolni. Ők szinte fő- vagy másodállású lakáskeresőkké válnak.

A probléma nem is azzal van, hogy valaki sok lakást néz meg, hanem azzal, hogy az elején nincs egy meghatározott lakáskeresési koncepció, de ha van, az többnyire rossz. Ugyanis a lakáspiaci elemzés, értékbecslés egy szakma és bizony idő kell az elsajátításához. Amikor valaki önállóan vág bele az eladó lakások keresésébe, elemzésébe kénytelen piacelemzővé és értékbecslővé képezni magát.

Mire a lakáskeresők többsége megtanulja, hogy mit érdemes megvenni, elég hosszú idő eltelik és talán néhány jó lehetőséget is elmulasztott vagy meg sem talált, mert nem volt elég jártas a keresésben sem.

Tehát a kérdésre, hogy "Mennyire fontos ismerni az eladó lakások értékét lakáskereséskor?" a válasz nagyon nyilvánvaló. A lakáspiaci ismeretek fontossága nem elhanyagolható. Nagyon hasznos tudnunk, hogy mikor, mit, mennyiért érdemes megvenni, azonban nem biztos, hogy a legésszerűbb megoldás az, hogy az ember kitanul hozzá egy szakmát, ha nem szeretne a dologgal főálásban foglalkozni.

Egy javaslat a lakáskeresés leegyszerűsítésére >>

Folytatás következik...


Lakáspiaci ismeretek fontossága
Mennyire fontos ismerni az eladó lakások értékét lakáskereséskor?

INGATLANKÖZPONT / Eladó lakások / Eladó ingatlanok / új építésű lakások

INGATLANKERESŐ >>


 

Lakásvásárlóknak
eladó lakás budapest Eladó ingatlan keresés: Adja meg, hogy milyen szempontok szerint keres ingatlant! A paraméterek megadásához kattintson ide:
Tovább »
 
Eladná lakását?

 

INGATLANKERESŐ

 

Partnereink
   

© 2019 MARKET Home® - Minden jog fenntartva! | Impresszum | Kapcsolat