Ingatlankeresőknek / Pénzügyi kérdések

ELADÓ LAKÁS KERESÉS, KONTRA ANYAGI ERŐFORRÁSOK KÉRDÉSE

Lakásvásárlás feltételek: pénzügyi kérdések

Soha nem úgy kezdődik, hogy a család minden tagja egyszerre ébred rá: „Jézusom, új lakást akarunk!”, és mindenki hirtelen tudja, hogy pontosan hol lesz, milyen lesz és miből lesz pénz a megvásárlásra.

Általában, amikor a család valamely tagja felveti az ingatlanvásárlás lehetőségét, az ötletét nem egy átfogó üzleti bemutató keretén belül vázolja, hanem egyszerűen feldobja a témát. És a legritkábban készít komplex gazdasági kalkulációt az éppen rendelkezésre álló pénzügyi erőforrások, likvidálható ingatlaneszközök és az immateriális javak számbavételével. Konyhanyelven fogalmazva; csak halvány elképzelése van arról, hogy pontosan miből és mennyiért tud majd lakást vásárolni.

Valami ilyesmivel áll elő: „Nézhetnénk már valami normális lakást, mert…” és itt mond valami önmaga által fontosnak tartott okot, amiért jó lenne a költözés. Ekkor még nem is feltétlenül áll mindenki mellé, valószínűleg nincs minden érintett fél meggyőződve arról, hogy jó ötlet a vásárlás. Az pedig végképp nem kristályosodott ki senkinek a gondolataiban, hogy mekkora áldozatvállalást ér meg a saját részéről az ügy.

Többnyire nem elsődleges szempontként kerül elő az a kérdés, hogy mennyit fogunk lakásvásárlásra költeni. Inkább azt mondják magukban az emberek, hogy körülnézek, mit vehetnék és majd meglátom, hogy jó lesz-e, és ha megéri, majd csak összekaparjuk rá a pénzt.

A legtöbb esetben, a nézelődés kezdeti szakaszán ahhoz, hogy valóban vásárolni tudjon az ember, valamit még el kell adni, vagy ki kell várni, sokszor be kell vonni különböző forrásokat (rokonok, szülők segítségét, munkáltatói támogatást stb.). Mindezek alatt aktívan zajlik a keresgélés.

Mivel senki nem akar komolytalan vevőként mutatkozni, ilyenkor úgy tesz, mintha minden feltétel adott lenne a vásárláshoz, mert attól fél, hogy nem veszi komolyan az eladó lakás tulajdonosa, vagy nem veszi komolyan az ingatlanügynök. Emiatt nagyon ügyel arra, nehogy kiderüljön, hogy még nem is igazi vevő, csak egyszerű nézelődő.

Tehát, azok a lakáskeresők is a komoly vevő szerepét játsszák, akik éppen nem tudnak vásárolni, vagy azt gondolják, hogy nem tudnak, és nem merik elmondani az igazságot, ugyanis azt hiszik, hogy nem foglalkoznak majd velük…

A minden rendben van hozzáállás, és a „készpénzes vevők vagyunk, mi köze hozzá, hogy honnan lesz a pénz?!” megnyilvánulás nem ritka ilyenkor.

A legnagyobb bajok forrása, hogy azokkal az emberekkel akikkel titkolóztunk vagy akik felé némileg elferdítettük az igazságot, nem szívesen találkozunk újra, és nem megyünk vissza hozzájuk büszkén bevallani, hogy sehogy sem állunk az anyagiakkal, és így nyilvánvalóan segítséget sem tudunk kapni. Ezek után inkább máshol próbálkozunk.

Ez a helyzet fennállhat az eladó lakás tulajdonosával és az ingatlanügynökkel egyaránt. Ha a vételi folyamat legelején a lakáskereső kapcsolatba kerül bármelyikükkel és nem volt őszinte, akkor ezt később szégyellni fogja, és nem megy vissza hozzá.

A titkolózás az ingatlanügynöknek árt a legjobban. Hogy miért? Mert csak fölöslegesen dolgoztatja. Képzelje el, hogy bemegy egy irodába, és megbíz egy ügynököt, akinek az a dolga, hogy keressen és mutasson Önnek lakásokat.

Egy lelkiismeretes ingatlanügynök, miután szakszerűen felméri az igényeit, a lehetőségeit, ami alapján majd megpróbál Önnek ingatlant találni, órákat de akár napokat is tölthet azzal, hogy Önnek megtalálja a legjobb lakást. Nem tudhatja, hogy azok közül Ön nyilvánvalóan egyiket sem veheti meg, hiszen még csak puhatolózik, mivel nem állnak még rendelkezésére az anyagiak.

Az egyetlen jó megoldás az ilyen szituációk elkerülésére, hogy őszintén fel kell vázolni az éppen aktuális helyzetet az ingatlanügynök számára. Az egyik legjobb tesztje az ügynöknek, hogy megfigyeljük hogyan reagál erre.

Aki rövid távon gondolkodik, valószínűleg rövid úton le is fog lépni, amivel Ön semmit nem veszít, mert nem volt igazi szakember, ugyanis az ingatlanügynöknek, aki ingatlanok értékesítésével foglalkozik, tudnia kell; hogy a legtöbb lakásvásárló nem tudja egyik napról a másikra megtenni a lakás vásárláshoz szükséges összes lépést.

Viszont az, aki hosszabb távon gondolkodik, el fogja mondani Önnek, hogy mi a teendő az adott helyzetben. Lehet, hogy több megoldást is javasol, de lehet, hogy a körülményeket megismerve azt javasolja, hogy még ne a lakáskeresésre koncentráljon, mert más feladatokat kell elvégezni, amik megelőzik a keresést. Egy jó ingatlanügynök kivárja azt az időszakot, amikor már valóban érdemes a lakáskereséssel foglalkozni, és akkor megteszi majd a lehető legtöbbet, hogy a lakásvásárlást lebonyolítsa.

Mit nyerhetünk, ha nem voltunk őszinték? Semmit.

Mit veszíthetünk? Rengeteget. Leginkább azt, hogy amikor valódi vásárlóvá válunk, és kezünkben van a megfelelő összeg, egy hosszú-hosszú keresgélési szakasz után, a jó lakások amiket láttunk már rég elkeltek, és elvesztettünk egy halom lehetőséget ahol lakásra találhatunk, elpazaroltunk rengeteg időt és energiát.

Kezdhetjük előröl az egészet.

A fent leírtak csak az egyik oka a lakáskeresés elhúzódásának. A többiről a folytatásban olvashat bővebben >>


Kapcsolódó cikkeink

  1. Miért futják a fölösleges köröket a lakásvásárlók
  2. Ingatlanvásárlási megpróbáltatások
  3. Hogyan keressünk lakást?
  4. Eladó lakás keresés, kontra anyagi erőforrások kérdése
 

Lakásvásárlóknak
eladó lakás budapest Eladó ingatlan keresés: Adja meg, hogy milyen szempontok szerint keres ingatlant! A paraméterek megadásához kattintson ide:
Tovább »
 
Eladná lakását?

 

INGATLANKERESŐ

 

Partnereink
   

© 2019 MARKET Home® - Minden jog fenntartva! | Impresszum | Kapcsolat